Penedès del sí amb propostes

El Penedès és un territori ple de potencialitats i el seu entorn natural, el seu paisatge, n’és una de les més destacades. Altrament, la seva identitat vitivinícola és un valor molt preuat que cal preservar. Una preservació que en cap cas podem contraposar a la imperiosa necessitat de donar resposta als reptes econòmics i socials que afecten de manera directa al present i al futur de les persones que vivim al Penedès.

Cal pensar en les persones, oferint-los noves oportunitats laborals, més i millors serveis i cal també pensar en el territori, un territori que, de ben segur, ningú vol veure malmès. Des d’aquesta indestriable relació entre les persones i el territori en el que viuen, cal treballar activament, des del diàleg, des del debat, des del possibilisme, perquè el Penedès sigui un territori sostenible i socialment responsable.  

Aquestes darreres setmanes s’han produït dos fets que cal destacar per la seva transcendència envers el territori i les persones que hi viuen.

Per una banda, l’acord de Reindustrialització de la planta de Robert Bosch a Castellet i la Gornal. Una entesa que ha estat possible gràcies a la feina dels representants dels treballadors i treballadores, dels agents socials, de Robert Bosch i de les diferents administracions. En aquest sentit, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, en el marc del Pla de Prestació i Suport al Sector de l’Automoció de la Diputació de Barcelona i amb el suport i coordinació del Departament d’Indústria i del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, ha dut a terme la cerca d’inversions que ha culminat amb la implementació del projecte industrial de GCR Group. No ha estat fàcil assolir aquest objectiu, però una vegada més la gestió del “sí amb propostes” ha facilitat un acord que ha de repercutir positivament en la creació d’ocupació.

Per altra banda, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha presentat una proposta que desbloqueja l’eterna discussió de possibles traçats del Quart Cinturó al seu pas per l’Alt Penedès amb l’anunci d’un quart carril per a l’AP-7, que al seu torn ha de millorar la capacitat de resiliència d’aquesta via des que es van alliberar els peatges. Amb aquesta proposta es resol, en part, un dels elements de debat de més afectació territorial en la redacció del Pla Territorial Parcial del Penedès. Ara cal que s’accelerin els treballs d’aquest instrument de planificació i que es posi èmfasi en el debat i en la participació, valorant les diferents alternatives i sensibilitats que sorgeixen de la pluralitat, apel·lant a una gestió del “sí amb propostes” que defugi del bloqueig sistemàtic i se centri en assolir el consens necessari per avançar en el Penedès com a territori sostenible, socialment responsable i amb oportunitats.

Albert Tort, secretari d’organització del PSC Alt Penedès-Garraf. Vicepresident primer del Consell Comarcal de l’Alt Penedès

Lluís Valls, membre de l’executiva nacional del PSC. Vicepresident cinquè del Consell Comarcal de l’Alt Penedès.