El PSC de l’Alt Penedès-Garraf diu “així no” a l’avantprojecte de MAT privada

Els socialistes de l’Alt Penedès i el Garraf s’han manifestat en contra de l’actual avantprojecte de línia MAT d’iniciativa privada per transportar energia produïda des de l’Aragó a Catalunya que es projecta travessant el territori.

El secretari d’organització del PSC i vicepresident del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Albert Tort, ha recordat que ja des del Consell Comarcal i diversos Ajuntaments afectats on participen els socialistes ja s’han unit a la resta de territoris afectats i han elaborat unes al·legacions conjuntes.

Així mateix, ha expressat la negativa del PSC Alt Penedès-Garraf a aquest avantprojecte i ha dit que “així no, perquè s’ha fet l’exposició al públic en ple mes d’agost, perquè el projecte no té en compte la Carta del Paisatge de l’Alt Penedès ni alternatives mediambientals de menys impacte, perquè no es contempla l’aprofitament d’infraestructures i vials existents, i perquè es disfressa una autèntica xarxa de transport de 180km que seria competència exclusiva de Red Eléctrica de España (REE) com si fos una xarxa d’evacuació”.

Ara bé, els socialistes alerten que no n’hi ha prou amb “quedar-se amb el no pel no simplista, perquè estaríem obviant el problema de fons”. Per això, asseguren que cal anar al fons de la qüestió i amb la mateixa unitat d’acció reclamar al Govern de la Generalitat que acceleri i posi el focus en un autèntic pla que aposti per les energies renovables, buscant el compromís dels territoris sense imposició però amb coresponsabilitat i altura de mires, i responent amb decisió a la pregunta que representa l’autèntic repte: com es generarà l’energia suficient a Catalunya el 2030 quan es tanqui la darrera central nuclear.

Asseguren que aquest és un dels principals reptes que té Catalunya, ja que “si avui apareixen projectes que assumeixen la necessitat de transportar energia des d’altres territoris d’Espanya, és perquè a Catalunya el govern ha anat durant més de 10 anys molt tard en l’objectiu de planificar la reducció de la dependència energètica per garantir l’abastament necessari mitjà termini”.

Els i les socialistes fan una crida final a la responsabilitat política perquè “no disposem de més temps. Cal abordar l’aposta efectiva per les renovables com un repte urgent de país”.